Cresterea costurilor cu transportul marfurilor in containere intre Asia si Europa

Criza sanitara determinata de rapandirea virusului de tip SARSCOV, denumit COVID 19, are implicatii uriase la nivel economic in toata lumea.

Cresterile sistematice de cost pentru transportul maritim containerizat intre Asia si Europa sunt fara precedent, ajungand in prezent la un nivel ce depaseste 10.000 USD pentru un container de 40`.

Facand o scurta trecere in revista a acestora putem spune ca la sfarsitul anului 2019, mai precis in perioasa 15 – 30 noiembrie, navlurile pentru containerele de 40` pe ruta Asia – Romania erau de 1850 USD. Au continuat sa scada usor spre sfarsitul lui 2019 pana la nivelul de 1550 USD.

In martie 2020 o parte din liniile maritime, au anulat prin denuntare unilaterala contractele pe care le aveau in derulare cu firmele de la care primeau comenzi de transport.

A fost un semn ca se pregateste ceva. A fost un semn ca aliantele s-au asezat la masa si au creat o strategie. O strategie menita sa le protejeze de eventuala criza economica pe care au anticipat-o.

Pe fondul deciziilor tuturor guvernelor lumii de a inchide economiile tarilor lor, liniile martime au scos din servicii o parte din nave creand astfel o bresa in fluxul de transport, in sensul ca serviciile au devenit neregulatecu pauze de 1-2 saptamani.

Reluarea activitatii economice s-a facut oarecum brusc si a inceput sa se confrunte cu probleme generate de, lipsa de echipament din porturile in care navele soseau rar si cu intarzieri mari, lipsa spatiului pe nave pentru ca navele acum in serviciu sunt mici si foarte mici.

Toate acestea impreuna cu afluxul de marfuricare trebuiau incarcate din China, tara principal producator pentru Europa, care fusese inchisa o buna perioada de timp, a dus la cresterea pretului de transport containerizat pana la un nivel nemaintalnit pana acum.

Astfel ca la data de 19.05.2021 avem un cost de transport maritim pentru container de 40` pe ruta China – Romania situat intre 9700 – 10.000 USD la care se adauga o taxa numita PSS ( peak season charge) de 1000 USD.

Trebuie sa luam in considerare si faptul ca la toate acestea de mai sus se adauga costurile din portul de descarcare.

In acest context echipa noastra a reusit ca, pentru fiecare comanda de transport primita sa ofere cel mai mic pret din piata in momentul respectiv.

Avand contracte cu liniile maritime putem sa analizam  preturile pe fiecare transport in parte reusind sa imbunatatim oferta catre client.

Am recurs, acolo unde s-a putut la transport multimodal si am optimizat astfel rutele, iar timpul de tranzit  s-a scurtat cu 1-2 saptamani.

Rolul nostru este sa oferim servicii care aduc plus valoare pentru clientii nostri.

Ne dorim si reusim sa ne fidelizam clientii datorita serviciilor complexe si de buna calitate pe care le oferim. Putem enumera aici o parte din aceste servicii, cum ar fi: intocmire documentatie de transport, consiliere vamala, impachetare si amarare marfa,etc.

Cu ajutorul agentilor nostrii putem oferi servicii de transport, precum si serviciile enumerate mai sus, oriunde in Europa, Asia, Africa, America, Canada si Australia.