1 ianuarie 2023 – intră în vigoare sancțiunile aferente transporturilor nedeclarate în sistemul RO e-Transport

Din 1 ianuarie 2023, ne așteaptă schimbări importante în domeniul transporturilor, pentru că vor intra în vigoare sancțiunile aferente nedeclarării în sistemul RO e-Transport a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat pe drumurile publice din România.

Ne-am propus să venim în întâmpinarea celor care sunt direct interesați de aceste modificări, adică importatorii, distribuitorii și exportatorii de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu câteva informații utile.

Ce este sistemul electronic integrat RO e-Transport?

Sistemul RO e-Transport este un mecanism prin care se monitorizează transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, a cărei implementare a fost aprobată de Guvernul României pe 8 aprilie a.c., printr-un proiect de Ordonanță de Urgență, inițiat de Ministerul Finanțelor.

Din 1 iulie 2022 a devenit obligatorie declararea anticipată a datelor aferente transporturilor rutiere a bunurilor cu risc fiscal ridicat, în funcție de tipul operațiunii, beneficiarului sau, după caz, furnizorului din România.

Începând cu 1 ianuarie 2023, după 2 amânări, se vor aplica și sancțiuni.

Ce monitorizează ANAF?

Sistemul RO e-Transport monitorizează în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, după cum urmează:

  • transportul bunurilor achiziționate și livrate intracomunitar
  • transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale
  • transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul național.

Practic, se referă la orice transport care începe și se finalizează în România, orice tranzacție transfrontalieră care începe sau se încheie în țară și orice transport de intracomunitar aflat în tranzit, cu bunuri depozitate temporar pe teritoriul României.

Care sunt bunurile cu risc fiscal ridicat?

Conform legislației în vigoare, bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin sistemul RO e-Transport sunt:

  • legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare
  • fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni
  • băuturi, lichide alcoolice si oțet
  • sare; sulf; pământuri si pietre; ipsos, var și ciment
  • îmbrăcăminte si accesorii de îmbrăcăminte, părți ale acestor articole, articole similare
  • fontă, fier și oțel.

Cine este obligat să declare în Sistemul RO e-Transport transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat?

În primul rând, destinatarul înscris în declarația vamală de import, respectiv expeditorul înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operațiunilor de import sau export, după caz.

Și beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat dar și furnizorului din România, în cazul tranzacțiilor interne sau al livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, după caz, le revine obligația de raportare.

Nu în ultimul rând, este obligat să raporteze în sistemul RO e-transport depozitarul, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.

Cum se face raportarea?

Orice transport de bunuri din categoria celor descrise mai sus trebuie înregistrat în prealabil în sistemul RO e-Transport. Atenție, asta înseamnă înaintea efectuării propriu-zise a operațiunii de transport pe teritoriul țării.

Sistemul va genera automat un cod unic UIT ce trebuie transmis operatorului de transport rutier, deținerea codului fiind obligatorie pe tot timpul transportului, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoțește transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat. De precizat că sistemul este interconectat cu RO e-Factura și Trafic control.

Amenzi

Pentru nerespectarea obligațiilor de raportare, sunt prevăzute mai multe tipuri de amenzi. De exemplu, declararea în sistem a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se pedepsește cu amendă de la 10.000 la 50.000 în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum şi confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

După cum și am precizat mai sus, deţinerea codului UIT este obligatorie pe tot timpul transportului de către operatorul de transport rutier, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoţeşte transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat. Acesta este obligat să prezinte documente la solicitarea organelor competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Vamale Române și ofițerilor și agenților de poliție. În caz contrar, va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 5.000 la 10.000 lei.

Legislația completă poate fi consultată aici:

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/253801
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/259798
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OPANAF_802_2022.pdf

VDM Rental este o casă de expediții internațională ce oferă soluții integrate de transport de peste 15 ani. Ne ocupăm de transporturi rutiere, maritime, aeriene și feroviare pentru orice tip de marfă. Avem reprezentare în toată lumea, putem asigura transporturi și servicii complexe la standarde de excelență, prin partenerii noștri, oriunde pe glob, fiind singura casă de expediții din România membră a prestigioasei rețele World Freight Network.www.vdmrental.com